Te paluszki robię z ciasta francuskiego i aromatycznego dodatku. Przekąska schodzi na pniu

Dodano:
Paluszki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Gdy rodzina ma ochotę na przekąskę, często z pomocą przychodzi mi ciasto francuskie. Ostatnio zrobiłam z niego chrupiące paluszki. Zeszły od razu, bo dzięki aromatycznemu dodatkowi smakowały doskonale.

Ciasto francuskie daje tak duże możliwości kulinarne, że zawsze staram się je mieć w domowych zapasach. Lubię je za to, że jest obojętne smakowo, więc można je łączyć z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Robię więc z niego rogaliki i inne ciastka, a także tartę czy przekąskę ze szparagami. Ostatnio wymyśliłam z niego paluszki, które zrobiłam w sumie z dwóch składników. Ten drugi to podobnie niezawodny boczek wędzony.

Jak przechowywać ciasto francuskie?

Gotowe ciasto francuskie można znaleźć w sklepowych zamrażarkach lub lodówkach. Jeśli kupisz ciasto mrożone, to dopóki nie potrzebujesz go użyć, trzymaj je w zamrażarce. Może w niej poleżeć nawet 2 miesiące. Ciasto z lodówki, jeśli planujesz użyć w najbliższych dniach, trzymaj nadal w lodówce. Możesz je przechowywać do daty podanej na opakowaniu. Jeśli jednak kupiłaś je na zapas, lepiej je zamroź. W ten sposób wydłużysz jego termin przydatności do spożycia.

Przed przygotowaniem wypieków z ciasta mrożonego, trzeba je rozmrozić. W tym celu należy je przełożyć z zamrażarki do lodówki i pozostawić w niej na kilka godzin. Można je też pozostawić w temperaturze pokojowej na mniej więcej godzinę. Jeśli przygotowujesz przekąskę ze schłodzonego ciasta francuskiego, wyjmij go z lodówki 15 minut wcześniej. Gdy ciasto się nieco ogrzeje, łatwiej je formować. Jednak, by ciasto nie zaczęło się kleić, musi pozostać chłodne.

Jak zrobić paluszki z ciasta francuskiego?

Te paluszki z ciasta francuskiego nazywam też skrętkami, bo dzięki skręceniu oba składniki dobrze do siebie przylegają. By mieć pewność, że plastry boczku nie będą odstawać od ciasta, zwykle smaruję ciasto jajkiem, a dopiero potem kładę na nim plasterki boczku.

Przepis: Paluszki z ciasta francuskiego

Skręcane paluszki z ciasta francuskiego i wędzonego boczku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 300 g cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPiekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut wcześniej. Rozwiń je, posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w długie, wąskie paski.
  2. Przygotowanie i pieczenie paluszkówNa każdym pasku ciasta francuskiego połóż cienki, wąski plasterek wędzonego boczku. Paluszki skręć 2-3 razy wokół własnej osi. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż ładnie się zrumienią.

Wskazówka: Przed pieczeniem paluszki możesz posypać sezamem, czarnuszką czy grubą solą.

Przekąski z ciasta francuskiego – kilka wskazówek

Ciasto francuskie rośnie niezawodnie, pod warunkiem, że będzie odpowiednio pieczone.

  • Właściwa temperatura pieczenia ciasta francuskiego to 210-220 stopni Celsjusza. W niższej tłuszcz może się wytopić z ciasta, nim ono wyrośnie. Przez to ciasto nie uzyska listkowatej struktury i będzie wyglądało jak zakalec.
  • Jeśli podpiekasz spód do tarty, również zrumień ciasto w 210-220 stopniach Celsjusza. Jednak już po wyłożeniu farszu na podpieczony spód, piecz całość w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt mocno spieczone.
  • Jeśli potrzebujesz szczelnie zlepić brzegi ciasta francuskiego, robiąc np. ciastka, nie ma sensu dociskać go jak na pierogi. Wystarczy jedną powierzchnię ciasta posmarować białkiem lub rozkłóconym jajkiem. W czasie pieczenia jajko zetnie się, sklejając obie części ciasta.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...